marți, 30 noiembrie 2010

Sarbatorile Galatiului

Nu mai locuiesc demult in Galati, nu am pretentia ca mai apartin acestui loc, dar, din cand in cand, pentru ca aici mi-s radacinile, trebuie sa ma intorc acasa.
Dupa cum stiu poate se stie deja, Sf. Andrei este "patronul spiritual al Galatiului" si, astfel, de ziua lui, galatenii fac mare sarbatoare.
Acum sa nu va imaginati nu stiu ce carnaval de la Rio pe faleza de la Dunare, ca nu-i cazul, stati tranchilizati, ca sa zic asa...nuuu, peisajul inseamna asa: un puhoi de lume care se misca intr-o singura directie (cei de pe partea dreapta au traseul de la Inelul de Rocada spre Centru, iar cei de pe partea stanga, in sens contrar). Periplul lor este acompaniat de gratare care nu stiu ce anume produc, in afara de un fum dens, inecacios ce-ti ramane mult timp in par, in haine si pe trahee. Din cand in cand, se opresc sa admire minunatiile expuse de asa-zisii artizani pe la tarabele din Tiglina (unde poti gasi de la ciorapi si chiloti pana la tot felul de jucarioare chinezesti).
La Casa Sindicatelor se organizase sambata seara un simulacru de concert care a blocat intreaga intersectie de la Palatul de Justitie, pentru ca, nu-i asa?!, romanul cand petrece si se "simteste" bine nu trebuie grabit...ca atare, tu, stand in masina, cu un picior pe acceleratie si cu unul pe ambreiaj, incercand sa gasesti echilibrul optim intre cele doua pentru a nu smuci masina si a "sifona" bivolul care traverseaza in legea lui, trebuie sa "ai rabdare, fa"! Comunitaru' din intersectie era depasit de situatie si de febra musculara dobandita in urma dirijarii traficului, asa ca a fost ignorat de toti participantii la trafic, fie ei soferi, fie pietoni.
Faleza era inchisa de la parculetul de la fostul super-market Viva si pana la Vega, asa ca masinile erau parcate pe unde se putea pana la bac si pe-o parte si pe alta si in sus si in jos, traficul fiind deviat pe traditionalele stradute pline de gropi de prin spate de la Banci, asa, ca sa nu uiti unde esti!
Esti in Galati, un oras in care, in cartierul protipendadei orasului (ala prin zona Arcasilor - Bariera Traian), jumate din case au fosa septica, iar cele mai norocoase sa fie in apropiere de Viva Hotel au canalizare, unde in plin centru, se sapa gropi cu excavatorul (am vazut ca acum au terminat faimoasa si importanta lucrare) si unde esti intampinat de o mizerie de opera de arta din fier pe care scriu "Un An Bun" sau "La Multi Ani", iar vara ai parte de palmieri iar azi ai parte de mici, bere, fum si imbranceala...
Dumnezeu sa va aiba in paza, daca aia de i-ati votat nu sunt in stare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu