marți, 30 noiembrie 2010

Modificari ale Codului Muncii

Ieri, MEDIAFAX, a dat publicitatii proiectul noului Cod al Muncii pe care l-au conceput distinsii guvernanti. Nu e nicio noutate ca, in Romania, lucrurile se fac cu picioarele, asa ca nici acest proiect nu pare a scapa de eticheta "made by Boc&Co".
Daca pana acum, angajatorul mai avea o teama ca ar putea fi sanctionat, iata ca legea, acum, il si incurajeaza, ba mai mult, il indreptateste sa-si trateze angajatii ca pe niste sclavi.
Astfel, in practica, perioada pentru care poate fi incheiat un contract de munca pe perioada determinata se prelungeste la nesfarsit, consfintind munca la negru si la bunul plac al angajatorului. In teorie, pana acum se putea incheia contract de munca pe perioada determinata pana la maximum 24 de luni, iar in varianta noului cod, se spune ca perioada se prelungeste pana la maximum 36 de luni, fiind eliminata prevederea conform careia intre aceleasi parti pot fi incheiate maximum 3 contracte succesive pe perioada determinata si cea conform careia la incetarea celui de-al treilea contract sau la expirarea termenului maxim de valabilitate se va incheia un contract pe perioada nedeterminata. Rezultatul?! Nu stiu, nu vreau sa par piaza rea, da' prea pare a fi facut de niste corporatisti "investitori straini" pentru a le servi intereselor proprii...sau poate am dat eu in paranoia.
Cel mai tare imi place aia cu compensarea muncii suplimentare...care munca suplimentara?! Ca, la o adica, angajatorul zice ca nu el te-a pus sa stai peste program, ai stat tu ca nu aveai ce face acasa sau ca nu ai fost suficient de capabil si competent sa-ti termini treaba in cele 8 ore de program. Nu am vazut multi angajatori care sa le faca angajatilor note de ore suplimentare...daca voi i-ati vazut, prindeti-i si puneti-i la insectar, ca-s rara avis.
Am vazut cativa guvernanti care au aparut la teve in prime-time si ne-au explicat doct ca "ne aliniem prevederilor UE" in materie de bla bla bla...au uitat insa, poate (daca au stiut vreodata), ca in tarile civilizate din Europa, programul saptamanal de munca este de 40 ore, nu 48 ca la noi si ca, orele suplimentare, se inregistreaza si sunt compensate cu zile de odihna in mod OBLIGATORIU.
La fel, ne explica si domnu' Boureanu (ce nume predestinat au unii...) de ce mamele trebuie sa se intoarca la munca dupa 12 luni si nu dupa 24 ca pana acum si cum o sa ne dea Guvernul-generosu' 500 lei ca sa ne angajam bone, ca asa e si in UE. O fi, nu zi nu, ca n-am trait decat in Romania, da' parca in UE, lumea are alte salarii, meseria de bona exista legal si iti poti creste copii decent, spre deosebire de Romania unde, programul de munca, o data revenita la serviciu, este de 10-12 ore/zi, crese nu exista la modul decent pentru un copil de 1 an si banii abia daca-ti ajung pentru plata facturilor si a ratelor. Evident, domnului Boureanu ii este usor sa zica aceste lucruri cu aceeasi lejeritate cu care zambeste cand pierde terenuri de milioane de euro, pentru ca, na, nu conteaza, omu' are de unde. Noi nu, domnu' Boureanu!
La fel cum "la ei" se incurajeaza angajarea fortei de munca autohtone si nu "importarea" ei din alte tari; in Olanda, spre exemplu, nu-ti angajeaza un cetatean strain decat daca au murit si ultimii olandezi care ar putea sa faca jobul respectiv si o spun din perspectiva unei amice, traducator, care a aplicat pentru un job de traducator din olandeza in romana si viceversa...a fost angajata o olandeza, pentru ca ei isi protejeaza cetatenii, nu-i trimit in alte tari, ca presedintele nostru cel ales prin vot democratic si liber exprimat.
In concluzie, ne putem astepta la ceva bun de la astia?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu